Increment dels preus de la verdura per l’onada de fred

El Punt Avui fa un reportatge amb informació de Mercagirona, sobre la incidència de l’onada de fred en el comportament dels preus de la verdura i hortalisses:

El preu de la verdura es triplica per l’onada de fred a Europa

La neu i les gelades han provocat que els principals proveïdors europeus es quedessin sense verdura i les vendes s’han acabat concentrant a Mercabarna i a Almeria

Temen que el fred perjudiqui ara els cultius gironins

Les mongetes, els carbassons, els enciams, les albergínies i els porros són algunes de les verdures que aquests dies han arribat a duplicar, triplicar i el alguns casos fins i tot quadriplicar el seu preu habitual. El motiu? l’onada de fred que aquestes darreres dues setmanes han patit el centre i el nord d’Europa i que, segons assegura el president de Mercagirona, Jordi Ribera, ha provocat que “ho perdessin tot”. “A Europa no hi ha verdura perquè l’onada de fred i de neu ho ha matat tot”, assegura.

Els principals proveïdors de verdura i fruita per a Europa són Itàlia, Grècia i Turquia, però el sector de l’horta també és important a França, Holanda, Alemanya, Polònia, Hongria i l’Estat espanyol, i tots, menys a l’Estat, s’han quedat sense existències. Això ha provocat que les vendes per tot Europa s’hagin acabat concentrant a Mercabarna, a Almeria, a la zona de llevant o al Maresme. “Fa molts dies que no paren de sortir palets amb mongetes, bròquils, carxofes, enciams, porros o alls tendres, entre d’altres”, comenta el president de Mercagirona, que assegura que els preus de venda són “una barbaritat”.

Les mongetes, per exemple (de totes les varietats) es venen entre 6,50 i 7 euros a Mercagirona, quan ara tocaria trobar-les entre els 3 i els 4 euros –en una botiga de la ciutat de Girona la mongeta perona ahir es venia a 8,98 euros el quilo–; els carbassons,que fa pocs dies es venien a un euro al quilo (sempre parlem de les vendes a Mercagirona que són vendes a majoristes), ara són a quatre euros al quilo al major. L’albergínia també és una de verdures que ha patit un increment important, ja que el majorista l’ha de pagar a 3,50 euros al quilo, quan abans de l’onada de fred europea es trobava a un euro (a la botiga es poden trobar a 4,99 euros).

Tot això, és clar, si ja no s’han esgotat les existències o els botiguers han decidit no adquirir-les perquè “són massa cares” i, per tant, per més ganes que tingui el client d’adquirir-les no ho podrà fer i s’haurà de decantar per alguna altra verdura o decidir-se per les congelades, que ja també comencen a fallar. De moment, l’encariment només ha afectat la verdura i, en canvi, la fruita (menys els plàtans) ha mantingut preus. “Veurem què passa a València amb els cítrics, perquè s’han anunciat nevades i això podria fer malbé algunes collites”, sosté.

Ara el sector tem que les baixes temperatures que també han arribat a Catalunya i a l’Estat espanyol en general acabi afectant els camps i que molt producte desaparegui del mercat. De fet, això ja està passant en alguns indrets, com a Sant Boi de Llobregat, en què les gelades de dimarts a la nit van danyar els cultius de carxofes, que es podrien fer malbé si les gelades perduren.

A la demarcació de Girona, l’onada de fred no ha provocat, ara per ara, problemes importants en l’horta, tot i que s’està amatent del que pugui passar en els propers dies, ja que les baixes temperatures encara duraran.

On som?

Empreses majoristes


Camp Gurnau, núm. 4 · 17005 Girona · info@mercagirona.cat nota legal
www.iglesies.com